Kávéban tojás? A svédek titkos receptje a tökéletes italhoz

Kávéban tojás? A svédek titkos receptje a tökéletes italhoz

Hallott már a svédek tojásos kávéjáról? Hogy zseniális gasztronómiai trükk vagy furcsa kísérlet, mindenki döntse el maga, de ennek az ízletes és krémes italnak hagyománya van Svédországban. Generációk óta fogyasztják így, és az utóbbi időben a világ egyre több helyén fedezik fel a különleges italt.

A svéd tojásos kávé a skandináv bevándorlók révén honosodott meg az Egyesült Államok közép-nyugati részén, gyakran „templomi pincekávénak” nevezik, mivel különösen népszerű volt az evangélikus egyházi rendezvényeken. A tojás tisztítja a kávét, csökkenti annak savtartalmát, és könnyedebb, tisztább ízt kölcsönöz neki. A svéd tojásos kávé számos egészségügyi előnnyel is kecsegtet a benne található koffein és tápanyagban gazdag tojás miatt. A tojás fehérjét, egészséges zsírokat, valamint olyan alapvető vitaminokat tartalmaz, mint a B12 és a D-vitamin. Ramya B, a Cloudnine Kórházak regisztrált dietetikusa kiemeli, hogy egyetlen tojás körülbelül 6 gramm fehérjét biztosít, ami hozzájárul az izom regenerálódásához

Az újdonságán túl a svéd tojásos kávé számos egészségügyi előnnyel is kecsegtet a benne található koffein és tápanyagban gazdag tojás miatt. A kávé koffeintartalma jól ismert, fokozza az éberséget, a koncentrációt és a fizikai teljesítményt. A svéd tojásos kávé egyik különleges jellemzője, hogy alacsonyabb a savtartalma a hagyományos kávéhoz képest. A kávé gazdag antioxidánsokban, különösen polifenolokban, amelyek segítenek leküzdeni az oxidatív stresszt

Bár a svéd tojásos kávé számos előnnyel rendelkezik, érdemes mértékkel fogyasztani, különösen, ha valaki figyeli a kalóriabevitelét vagy koleszterinszintjét. Malhotra hangsúlyozza, hogy várandós nők, gyermekek és immunhiányos egyének ne fogyasszák, mivel a nyers vagy félig főtt tojás szalmonellafertőzést okozhat.

Tovább a cikkhez