A kép forrása: Blikk
Senki számára nem újdonság, hogy a magas sóbevitelt csökkenteni kell, mivel megnövelheti a vérnyomást, ami szívrohamhoz és stroke-hoz vezethet, különösen az 50 év felettiek esetében. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint naponta mindössze 5 gramm sót kellene fogyasztani – körülbelül egy teáskanálnyit – azonban egyre több szakértő állítja, hogy ez a célérték túl alacsony. Amit viszont nehéz elképzelni, az az, hogy a legtöbb só az étrendünkben a feldolgozott élelmiszerekből származik.
Andrew Monte, a Population Health Program vezető kutatója a Population Health Research Institute-nál átfogó, 90 ezer ember sófogyasztását vizsgáló kutatást végzett 18 országban. A kutatás eredménye alapján szerinte a jelenlegi 5 grammos ajánlás túl alacsony egészségügyi szempontból is. A só alapvető tápanyag, és egy bizonyos mennyiségű nátrium elengedhetetlen a test számára, kezdve a folyadékháztartás szabályozásával. A nátriumfogyasztás bizonyos mértékig előnyökkel szolgál, és nem növeli a halálozás kockázatát. Azonban a kutatás szerint a nátrium káros hatásai főként olyan országokban jelentkeznek, mint például Kína. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek, mint például a hamburgerek, pizzák, kekszek és sütemények fogyasztását érdemes csökkenteni a halálozás kockázatának csökkentése érdekében.