A kép forrása: Bors
Mexikó és Közép-Amerika melegebb vidékein őshonos avokádó a többitől eltérő gyümölcs, közepén egy nagy mag található, amit sima, krémes hús vesz körül és egy durva külső héj borít. Botanikai szempontból nézve az avokádó valójában bogyó, tápanyag profiljuk azonban egyáltalán nem hasonlít egy bogyóéra.
Az avokádó népszerűsége világszerte növekszik, mivel tápanyagokban gazdag és kellemes, diós ízű. Az avokádó magas kalória és zsírtartalma miatt azonban kérdéses, hogy rendszeres fogyasztása egészséges-e. Emellett a gyümölcs vitamin- és rosttartalma is lenyűgöző. A rostok segítik az egészséges bélrendszer működését, míg a magas zsírtartalom ellenére az avokádó stabil testsúlyt segíthet fenntartani. Fontos tápanyagokban is gazdag, mint például kálium, magnézium, folsav és antioxidánsok. Ezen túlmenően a lutein tartalma javíthatja a kognitív funkciókat.