A kép forrása: Dívány
Megemelhetik az agyvérzés, a szívinfarktus és az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
A Journal of General Internal Medicine szaklapban megjelent tanulmány szerint a mesterségesen édesített üdítők fogyasztása kapcsolatba hozható az agyvérzés, szívinfarktus és érrendszeri betegségek kockázatának növekedésével. A diétás üdítők rendszeres fogyasztása esetén a fenti betegségek valamelyikének kockázata akár 43%-kal is megnövekedhet. Emellett a vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a diétás üdítők fogyasztása problémás lehet gyomorirritáció, puffadás és gyomorégés esetén, valamint a bél mikrobiom összetételét is megváltoztathatja. A diétás üdítők fogyasztása segíthet a kalóriabevitel csökkentésében, de nem garantált, hogy tartós fogyást eredményez. Továbbá, a mesterséges édesítőszeres italok rendszeres fogyasztásának összefüggése van a szívbetegség és a szélütés kockázatának növekedésével is.