A kép forrása: Dívány
A népi hagyományok szerint nem mindegy, mikor esszük. De vajon igaz ez?
A retek fogyasztása az éhgyomorra való negatív hatásaival ellentétben tudományos alapokon nyugszik, és bármikor szabad enni. A retek kifejezetten gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fitonutriensekben és élelmi rostokban, így értékes táplálék az egészséges táplálkozás szempontjából. Az egész világon kedvelt retekfajták szezonja eltérő, így egész évben friss gumókhoz juthatunk. A retek fogyasztása jótékony hatással van az emésztésre, a máj- és epe működésére, valamint támogatja a méregtelenítő folyamatokat. Ezen felül a retek fogyasztása segíthet a koleszterinszint kordában tartásában, az immunrendszer erősítésében, valamint az oxidatív stressz káros hatásainak elleni védekezésben. A retek gyökerének fogyasztása rákbetegségek megelőzésében is hatékony lehet, például a máj-, vastagbél-, emlő-, méhnyak-, prosztata- és tüdőrák ellen.