A kép forrása: Blikk
A költségcsökkentéstől az éghajlatváltozás mérsékléséig – a pincészetek így használják a mesterséges intelligenciát. A pincészetek szerte a világon alkalmazzák a borkészítés minden szakaszában a mesterséges intelligenciát (AI). Ez nagyban befolyásolja a megvásárolt bort.
A pincészetekben a mesterséges intelligencia segít a döntéshozatalokban, optimalizálja a költségvetést és csökkenti az éghajlatváltozás hatásait. Napa-völgyben a Gamble Family Vineyards látásalapú AI-technológiát használó traktorokat fektetett be a termék elemzésére. Az ausztráliai Rathbone Group mesterséges intelligencia-alapú megoldással monitorozza a vízszintet és a terméselőrejelzéseket. A chilei Viña Concha y Toro AI-eszközöket használ a pontosabb hozambecsléshez. Az előrejelzés segít az erőforrások hatékonyabb felhasználásában, például az erjesztési helyek kezelésében és az öntözés ütemezésében. A szőlőminőség meghatározásában is segítséget nyújtanak az AI-alapú platformok, amelyek információkat gyűjtenek a gyümölcsökről, szimulálják a borkészítési folyamatot, és osztályozzák a szőlőt tannin- és antioxidáns-tartalmuk alapján.