A kép forrása: Blikk
Egyebek mellett a tokaji borok egészségügyi hatásairól is szó esik a Tokaj-Hegyaljai Egyetem Tokaj Wine Congress programjában október 27-30. között, ahol nemzetközi szakértők beszámolnak majd a vörös és fehér borok bioaktív vegyületeinek hatásairól. De szó esik majd a fenntarthatóságról és a digitalizáció alkalmazhatóságáról is.
A kongresszuson a szőlészet és borászat aktuális kérdéseiről lesz szó, ahol a nemzetközi és hazai szakemberek megosztják legújabb kutatási eredményeiket. Fontos témák a természetes édes borok, buborékos italok és pezsgőkészítés, valamint a bor és egészség kapcsolata. Emellett a melléktermékek egészségügyi hasznosítása, valamint a környezeti és gazdasági fenntarthatóság, klímaváltozáshoz való alkalmazkodás is kiemelt szerepet kap. Az esemény a Világörökségi címmel rendelkező Tokaj-Hegyalján kerül megrendezésre, ahol a résztvevők személyesen is megismerhetik ezt a különleges tájegységet. A kongresszus nyitott a nagyközönség számára is, lehetőséget nyújtva a borkóstolásra, programokon való részvételre. A nemzetközi résztvevők olyan elismert intézményekből érkeznek, mint a bordeaux-i egyetem, kutatók pedig Spanyolországból és Dél-Afrikából is jelentkeztek.