Az érzelmi jólét és táplálkozás összefüggése: Mit eszünk, az hogyan befolyásolja a hangulatunkat

Az érzelmi jólét és táplálkozás összefüggése: Mit eszünk, az hogyan befolyásolja a hangulatunkat

Az agyunk mindig működik: gondoskodik a gondolatainkról, a mozdulatainkról, a légzésünkről, a szívdobogásunkról és az érzékszerveink működéséről is. Folyamatosan szüksége van üzemanyagra, azonban nem mindegy, milyenre: amit megeszünk, közvetlenül befolyásolja az agyunk működését, és végső soron a hangulatunkat is. A megfelelő táplálkozás segíthet abban, hogy jobban érezzük magunkat, és nem is kell feltétlenül olyan hatalmas változtatásokat eszközölnünk az étrendünkben.

Az agyunk komolyan megsínyli, ha nem megfelelő táplálékot kap – állítja Dr. Eva Selhub orvos és tanácsadó, a Harvard Health Publishing szerkesztője. Az alacsony minőségű ételek, például a feldolgozott élelmiszerek és finomított cukrok káros hatással vannak az agyra, rontják az inzulinszabályozást, okozhatnak gyulladást és oxidatív stresszt. A táplálkozási pszichiátria területe gyors fejlődésen megy keresztül, és már kapcsolatot tárt fel az elfogyasztott ételek, az érzelmi állapotok és a viselkedés között, valamint az emésztőrendszerben lévő baktériumok szerepével.

Tovább a cikkhez