A kép forrása: Blikk
A kukoricakása, azaz a puliszka egy kukoricadarából és vízből álló alapétel, amely egyszerűsége ellenére több egészségügyi előnye is van. Régebben az erdélyi szegény emberek fő ételének számított. Napjainkban viszont újra reneszánszát éli, ugyanis többféle táplálkozási rendszerbe is beilleszthető. Vannak sós, zöldséges változatai, azonban számos formában édes kásaként is fogyasztható.
A kukoricakása egy olyan étel, melyet megtalálhatunk a magyar, román, szász, szlovén, bolgár és ukrán konyhában. Régebben az erdélyi szegények fő táplálékának számított, majd a múlt század végén feledésbe merült, de napjainkban újra népszerűvé vált. A kukoricakása sok rostot tartalmaz, mely fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás szempontjából. Emellett számos hasznos tápanyagot is tartalmaz, mint például vitamint, ásványi anyagot, vasat, B-vitaminokat, és E-vitamint. A kása alacsony zsír- és fehérjetartalommal rendelkezik, de magas szénhidráttartalma miatt jó energiaforrás lehet. Fontos tudni, hogy a kása fogyasztása segíthet az emésztés javításában, a koleszterinszint csökkentésében, és a jóllakottság érzésének fenntartásában.