A kép forrása: Blikk
Fontos felfedezést tettek az agyunk egészségével kapcsolatban. Bár a tudomány mai állása szerint nem lehet megállítani az agyunk öregedésének természetes folyamatát, mégis van valami, amivel lassíthatjuk. Nem kell nagy dologra gondolni, mi magunk is sokat tehetünk a kognitív képességeink érdekében, ha egy bizonyos étrendet követünk.
Egy 2022-es tanulmány szerint a mediterrán étrend, különösen a zöld mediterrán étrend, pozitív hatással van az agy öregedésének lassítására. A kutatók megállapították, hogy az alacsony vércukorszint fenntartása ígéretes a fiatalabb agy megőrzése szempontjából, különösen egészséges táplálkozással és rendszeres testmozgással párosulva. A kutatás 224 embert vizsgált, és megfigyelték, hogy az alacsony vércukorszint, a mediterrán étrend (főleg a zöld változat), és az agy fiatalon tartása szorosan összefügg. Azok, akik a mediterrán étrend mellett zöldteát vagy békelencséből készült zöld turmixot fogyasztottak, még jobb eredményeket értek el, amely arra utal, hogy a növényekben található polifenolok segíthetnek megfékezni az agykopást. Bár a közvetlen ok-okozati összefüggés még nem bizonyított, a tanulmány szerint a mediterrán diéta, különösen alacsony cukorszinttel és magas növénytartalommal, kulcsfontosságú az egészséges agyi működés szempontjából.