Fontos információ az ünnepi sütik készítéséhez: Édesítőszer használata és annak hatásai

Az ünnepi időszak nem az önmegtartóztatás ideje, ha nem figyelünk, átlagosan akár három kilót is felszedhetünk ilyenkor, amit aztán januárban nem könnyű ledolgozni. Általában többet eszünk a szokásosnál, gyakrabban koccintunk egymással és nem állunk ellen a nassolásnak sem. Észrevétlenül bekapunk egy-két szaloncukrot a fáról, lecsúszik a bejglivég, elropogtatunk egy tálka aszalt gyümölcsöt vagy olajos magvat, ezek pedig mind-mind sok kalóriát tartalmaznak.

A változatos és egészséges étkezés fontosságára hívják fel a figyelmet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tanácsai. Az ételkészítés során javasolják a cukor mennyiségének csökkentését, valamint az energiamentes édesítőszerek használatát cukorbetegség esetén. Emellett hangsúlyozzák a mértékletességet az étkezés során, és javasolják a közös, aktív időtöltést a szeretteinkkel. Az ünnepi desszertek elkészítéséhez felhívják a figyelmet a cukorhelyettesítők tulajdonságaira, különös tekintettel a cukorpótlók és az energiamentes, intenzív édesítőszerek jellemzőire.

Tovább a cikkhez