A nagy botrány az Egyesült Királyságban: Megszólal, de eltávolítják – A palesztinpárti népről szóló cikk miatt kirúgták a brit Belügyminisztert a kormányból

Menesztette hétfőn a belügyminiszteri tisztségből Suella Bravermant Rishi Sunak brit miniszterelnök. Utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert, a külügyi tárca élére pedig – általános meglepetésre – David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki.

A belpolitikai viták közvetlen előzményének tekinthetjük Suella Braverman múlt heti cikkét, melyben a londoni rendőrséget kritizálta a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen tiltakozókkal szembeni szigorúság miatt. Braverman cikke miatt politikai nyomás nehezedett a rendőrségre, mely hatalmas tüntetéseket tartott. A miniszterelnök, Rishi Sunak erős nyomás alatt állt Braverman menesztése miatt. Ennek eredményeként David Cameron volt miniszterelnököt nevezte ki külügyminiszterré, aki korábban az EU-ban maradás kampányát támogatta, és az EU-tagság mellett kampányolt. Kinevezése lehetővé tette számára, hogy a Lordok Házában elfoglalhassa helyét.

Tovább a cikkhez