Örökzöld humor és szívós társadalomkritika: A Hyppolit, a lakáj újra a figyelem középpontjában áll – De mi lett a színészekkel?

Szinte nincs olyan ember Magyarországon, aki ne ismerné Hyppolit nevét. A Hyppolit, a lakáj című alkotás volt a második magyar hangosfilm A kék bálvány című mű után, amely nem aratott nagy sikert. Könnyed műfaja miatt azonban a Hyppolit, a lakáj hatalmas népszerűségre tett szert, és ezzel erősen meghatározta a hazai filmipar stílusát az elkövetkezendő időszakban: nemcsak hozzájárult az új technika elterjedéséhez, de a vígjáték műfaja is az emberek kedvencévé vált.

Az 1931-ben készült film, a Hyppolit, a lakáj az újgazdag réteget és az arisztokráciát parodizálja. A Schneider család mindent megtesz az előkelőség eléréséért, melynek érdekében Hyppolitot alkalmazzák, aki arisztokratikus viselkedést tanít nekik. A film főszereplői, Kabos Gyula, Csortos Gyula, Haraszti Mici, Fenyvessy Éva és Gózon Gyula, legendás színészek, akik közül többen az 1940-es években elhunytak. A vígjátéknak tartott film még ma is friss és szórakoztató, és a társadalomkritikát humorral ötvözi.

Tovább a cikkhez