Kulináris csoda: minden, amit tudni érdemes a medvehagymáról

Kulináris csoda: minden, amit tudni érdemes a medvehagymáról

Nem csak számos gyógyhatása miatt nő folyamatosan a népszerűsége.

A medvehagyma egyre szélesebb körben ismert és kedvelt tavaszi finomság, mely a liliomfélék családjába tartozik. Hazánkban a Zselic, a Gerecse és a Mecsek hegy- és domboldalain alkotja a legnagyobb telepeket. Az elnevezése több magyarázattal is rendelkezik, de ókori görögök írták le először medvehagymaként. Gyógyászati célokra használják, immunerősítő, vértisztító hatású, és a gyomor- és bélproblémákra is ajánlott. Fontos szabályok vannak a gyűjtésével kapcsolatban: saját felhasználásra két kilogrammig szedhető, csak állami erdőből, virágzás előtt kell gyűjteni, és figyelni kell a gyöngyvirággal való összetéveszthetőségre. A medvehagyma számos étel alapanyaga lehet, népszerűségét például Eckart Witzigmann Michelin-csillagos séf is alátámasztja.

Tovább a cikkhez