A kép forrása: Blikk
A mediterrán országokban élők általában tovább élnek és védettebbek a betegségekkel szemben. Az egészséges életmódjuknak szerves része a táplálkozás is, amelynek egyik alapja az olívaolaj. Kutatók szerint ez nem csupán a hosszabb élet, de a demencia elleni harc egyik alapja is.
Az Amerikai Táplálkozási Társaság éves találkozóján bemutatott tanulmány szerint az olívaolaj fogyasztása összefüggésbe hozható a demenciával összefüggő halálozás kockázatának csökkentésével. A kutatók több mint 90 000 amerikai adatait elemezték, és azt találták, hogy azoknál, akik napi 1/2 evőkanálnál több olívaolajat fogyasztottak, alacsonyabb volt a demencía miatti halálozás kockázata. Az olívaolajnak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak, amelyek előnyösek az agy egészségének megőrzésében. Számos szakértő úgy véli, hogy az olívaolaj hasznos lehet a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, a bélrendszer egészségének javításában, valamint szerepet játszhat a demencia kockázatának csökkentésében. A mediterrán étrend, melyben az olívaolaj fontos szerepet játszik, szintén jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, valamint a demencia kockázatának csökkentésére.