A kép forrása: Bors
A legfrissebb felmérések szerint sok a méreg a tavaszi zöldségben, gyümölcsben. Pedig éppen ezeket használjuk ilyenkor méregtelenítésre. Melyikben van a legtöbb és a legkevesebb vegyszer?
A tavaszi időszakban sokan mozognak, hogy elkerüljék a tavaszi fáradtságot és könnyebben elérjék a nyári formájukat. Ennek részeként sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, azonban kiderült, hogy sok bennük a vegyszermaradvány. A legutóbbi uniós felmérés szerint a zöldség- és gyümölcsminták 58%-a volt vegyszermentes, 40% tartalmazott vegyszermaradékot határérték alatt, és 2,1%-a határérték felett. Az Európai Unión kívülről származó termékek továbbra is szennyezettebbek, de sajnos az EU-ban is engedélyezett olyan növényvédőszer hatóanyagok, amelyek biztonságosságát megkérdőjelezik a tudomány szerint. Fontos tehát olyan termékeket választani, amelyek vegyszermaradványmentesek vagy lehetőleg minimális vegyszertartalmúak.