A kép forrása: Dívány
Akad olyan jó étel még a rettegett ultrafeldolgozott élelmiszerek között is, amely egészségügyi előnyökkel is bírhat.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek sok adalékanyagot tartalmaznak, amelyek káros hatással lehetnek az egészségre. Ezek közé tartoznak a tartósítószerek, ételszínezékek, só, cukor, fűszerek, emulgeálószerek, édesítőszerek. Orvosi kutatások szerint ezek az élelmiszerek növelik a daganatos megbetegedések, szív- és érrendszeri betegségek, valamint az elhízás kockázatát. Az ételszínezékek rákkeltő hatással lehetnek, emellett összefüggésbe hozhatók a hiperaktivitással is. Jelentősége miatt az Európai Unióban az ilyen élelmiszerekre fel kell tüntetni a figyelmi nehézségekre és aktivitásra gyakorolt hatást. Az emulgeálószerek hozzájárulhatnak a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához, valamint az elhízás és cukorbetegség veszélyét is növelhetik. A finomított szénhidrátok, sűrítők és édesítőszerek gyakori jelenléte az ultrafeldolgozott élelmiszerekben számos egészségügyi kockázattal jár.