A kép forrása: Dívány
A zöldség fogyasztása csökkentheti a szívbetegség kockázatát és rákellenes hatású lehet.
Az okra, más nevein bámia, gumbo vagy bhindi, egy szubtrópusi növény, melynek gyökerei Észak-Afrikában és Dél-Ázsiában népszerű alapanyagok. Az Egyesült Államokban és a Karibi-térségben is kedvelt, és rabszolgaszállító hajókkal került Amerikába. A növény zsír- és szénhidrátmentes, ugyanakkor gazdag K1- és C-vitaminban. Antioxidánsokat tartalmaz, melyek védenek a szabad gyökök okozta károsodások ellen. A polifenolokban gazdag étrend segíthet javítani a szív egészségét, valamint a magas koleszterinszint csökkentésére is hasznos lehet. Az okra fogyasztásával rákellenes hatás érhető el, emellett segíthet kiegyensúlyozni a vércukorszintet, és a magnéziumtartalma hozzájárul az idegrendszer, a szív és az izmok működéséhez.