Az agykárosodás és az étrend kapcsolatát vizsgáló tanulmány eredményei fontos üzenetet hordoznak.

Az agykárosodás és az étrend kapcsolatát vizsgáló tanulmány eredményei fontos üzenetet hordoznak.

Új kutatások szerint sokak kedvenc étrendje nagyon veszélyes az egészségre, és agykárosodást okozhat.

Egy kaliforniai tudósok által végzett tanulmány szerint a szokásos nyugati étrend fogyasztása már fiatal korban hosszú távú memóriaproblémákat okozhat. A zsírban és cukorban gazdag, egészségtelen ételek károsíthatják az agyat a patkányokon végzett vizsgálatok szerint. A vizsgálatban a fiatalkorú és serdülő patkányoknak különféle ételeket adtak, és az eredmények alapján arra következtettek, hogy az agyunk fiatalon fogékonyabb a kedvezőtlen hatásokra. A kísérleti csoportok memóriazavarai még azután is fennmaradtak, hogy felnőttkorban egészséges étrendre váltottak, ami az agy potenciálisan hosszú távú károsodására utal. A kutatók figyelték meg a hippokampusz károsodott acetilkolin (ACh) jelátvitelét, és kimutatták, hogy a magas cukortartalom különösen káros a memóriafunkciókra, valamint az egészségtelen étrend különböző egészségkárosító hatásokkal jár, amelyek hosszú távú kognitív károsodáshoz vezethetnek.

Tovább a cikkhez