A kép forrása: Dívány
Új kutatások szerint sokak kedvenc étrendje nagyon veszélyes az egészségre, és agykárosodást okozhat.
Egy kaliforniai tudósok által végzett tanulmány szerint a szokásos nyugati étrend fogyasztása már fiatal korban hosszú távú memóriaproblémákat okozhat. A zsírban és cukorban gazdag, egészségtelen ételek károsíthatják az agyat a patkányokon végzett vizsgálatok szerint. A vizsgálatban a fiatalkorú és serdülő patkányoknak különféle ételeket adtak, és az eredmények alapján arra következtettek, hogy az agyunk fiatalon fogékonyabb a kedvezőtlen hatásokra. A kísérleti csoportok memóriazavarai még azután is fennmaradtak, hogy felnőttkorban egészséges étrendre váltottak, ami az agy potenciálisan hosszú távú károsodására utal. A kutatók figyelték meg a hippokampusz károsodott acetilkolin (ACh) jelátvitelét, és kimutatták, hogy a magas cukortartalom különösen káros a memóriafunkciókra, valamint az egészségtelen étrend különböző egészségkárosító hatásokkal jár, amelyek hosszú távú kognitív károsodáshoz vezethetnek.