A kép forrása: Dívány
A megfelelő ételek fogyasztásával akár 45 százalékkal is csökkentheted a vastagbélrák kockázatát.
A táplálkozás jelentős hatással van a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázatára. Egy tanulmány szerint a peszkaterián étrend, amely gyümölcsöket és zöldségeket dominál, mérsékelt halfogyasztással, akár 45%-kal is csökkentheti a kockázatot. A vegánoknál és vegetáriánusoknál is jelentős kockázatcsökkenést mutattak ki az adatok. A rostban gazdag élelmiszerek csökkenthetik a vastagbélrák kockázatát, mivel növelik az emésztőrendszer tömegét, és lerövidítik a salakanyagok áthaladási idejét. A mediterrán diéta, amely friss zöldségeket, gyümölcsöket, halakat, tenger gyümölcseket, teljes kiőrlésű gabonákat és olívaolajat tartalmaz, akár 43%-kal is csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. A tenger gyümölcsei hozzáadása az étrendhez további tápanyagszükséglet kielégítését és a krónikus egészségügyi problémák elkerülését segítheti.