Az üdítők és a depresszió közötti összefüggés: megdöbbentő kutatási eredmények

Ennek az üdítőnek a rendszeres ivása a kedélyedre is negatívan hathat, na de mitől?

Egy friss kutatás szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásának rizikójával. A kutatók megfigyelték, hogy azok, akik nagyobb mennyiségben fogyasztottak mesterséges édesítőszereket és azokat tartalmazó italokat, nagyobb eséllyel váltak depresszióssá. A tanulmányban résztvevő nők egészségét vizsgálva 32 ezer résztvevővel dolgoztak, és az eredmények alapján az ultrafeldolgozott élelmiszereket különböző kategóriákba sorolták. A depressziós állapotot diagnózissal vagy antidepresszáns szedésével azonosították, és megfigyelték, hogy nagyobb mennyiségű ultrafeldolgozott élelmiszer fogyasztása esetén növekszik a depressziós állapot rizikója. A kutatók egyelőre nem látják át pontosan, hogyan okozhatja a mesterséges édesítőszer a depressziót, és felmerült, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek csoportja nagyon széles fogalom, valamint az is lehet, hogy az eleve depresszióra hajlamosak választották ezeket az élelmiszereket saját kedvük javításának érdekében.

Tovább a cikkhez