A kép forrása: Dívány
Nem lesz szép látvány az élelmiszerek címkéje.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek nagy mértékben hozzájárulnak az elhízás és más, a táplálkozással összefüggő krónikus betegségek kialakulásához. Szakemberek javasolják, hogy ezeket az élelmiszereket meg kellene adóztatni, valamint hasonlóan a dohánytermékekhez, elrettentő címkékkel kellene ellátni. Carlos Monteiro, a São Paulo-i Egyetem professzora szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek egyre nagyobb veszélyt jelentenek mind a gyerekekre, mind a felnőttekre, növelve a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban az átlagos étrendnek több mint fele ultrafeldolgozott élelmiszerekből áll, különösen fiatalok és szegényebb rétegek esetében. Kutatók szerint ezek az élelmiszerek összefüggésbe hozhatók különböző egészségügyi problémákkal, mint például szívbetegségek, rák, cukorbetegség, mentális egészségügyi problémák, valamint korai halálozás.