A kép forrása: Dívány
Az elfogyasztott ételek jelentősen hozzájárulhatnak ahhoz, hogy milyen a vérnyomásunk.
A kiegyensúlyozott étrend, amely elsősorban növényi alapú ételeket, teljes kiőrlésű gabonákat és egészséges zsírokat tartalmaz, segíthet abban, hogy kordában tartsuk a vérnyomást. Ellenben vannak olyan élelmiszerek, amelyek hozzájárulhatnak a magas vérnyomáshoz. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhányat azok közül az élelmiszerek közül, melyeket jobb elkerülni: magas nátrium-, vagyis sófogyasztást, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket, túl sok cukorral édesített italokat, vörös húsokat, alkoholt, valamint telített zsírokat tartalmazó élelmiszereket.
Az élelmiszerek közül, amelyek magas nátriumtartalmúak, a hamburger, pizza, szendvics, felvágottak, pácolt húsok, konzervek, snackek, chipsek, valamint rejtett formában sót tartalmazó egészségesnek gondolt ételek is felsorolhatóak. A hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak a kukoricaszirupot tartalmazó ételek, desszertek, kekszek, granolaszeletek, mogyoróvaj. A vérnyomást emelő cukros italok közé tartoznak az üdítők, gyümölcslevek, energiaitalok. A vörös húsok közé sorolhatóak a feldolgozott és nem feldolgozott vörös húsok, mint például a marha, sertés, borjú, vadak és kecske húsa. Az alkoholfogyasztás és a telített zsírokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztása is növelheti a vérnyomást.