Miért okoz rosszullétet a gyümölcsevés: okok és megoldások

Miért okoz rosszullétet a gyümölcsevés: okok és megoldások

Ha a gyümölcsevés után kellemetlen emésztési panaszokat tapasztalsz, ez az oka.

A fruktóz a gyümölcsökben, zöldségekben megtalálható természetes cukor, amelyet édesítőszerként is felhasználnak. Az elmúlt években megfigyelhető volt, hogy jelentősen megnőtt az emberek által fogyasztott fruktóz mennyisége, és mint kiderült, ez gyakran gyomorproblémákhoz vezet. A fruktóz a természetben előforduló cukrok egyike. Megtalálható a gyümölcsökben, néhány zöldségben és a mézben. A fruktóz egy egyszerű cukor, akárcsak a glükóz, vagyis a szőlőcukor. De a glükózzal ellentétben a fruktózt szervezetünk nem közvetlenül használja fel. A vékonybél és a máj a fruktózt előbb glükózzá alakítja, majd testünk így tárolja és hasznosítja. A fruktózintolerancia diagnosztizálása kihívást jelent, mert a tünetek hasonlóak más állapotokéhoz. Az örökletes intolerancia valamivel könnyebben diagnosztizálható, különösen csecsemőknél, mivel az új ételeket általában lassan vezetik be.

Tovább a cikkhez