A kép forrása: Dívány
Vajon hogyan hat az egészségre a sertéshús fogyasztása? Mint kiderült, károsabb lehet, mint gondolnád.
A sertéshús, bár világosabb színű lehet elkészítés után, valójában a vörös húsok kategóriájába tartozik. A sertéshúsban található mioglobin fehérje teszi vörös színűvé, így hasonlóan a bárány-, borjú- és marhahúshoz, szintén vörös húsnak minősül. A sertéshús gazdag fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban, ugyanakkor telített zsírokat és koleszterint is tartalmaz. A rendszeres sertéshúsfogyasztás növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint hozzájárulhat a koleszterinszint emelkedéséhez.
A táplálkozási irányelvek szerint javasolt heti 1-2 alkalommal korlátozni a sertéshúsfogyasztást, főleg soványabb, ökológiai gazdálkodásból származó darabokat választva. A feldolgozott sertéshúsok, mint például a szalonna, sonka, virsli, szalámi, magas nátrium- és telített zsírtartalmuk miatt további egészségügyi kockázatokkal járhatnak.