A kép forrása: Femina.hu
Durván befolyásolja ez az étrend a szív egészségét, de már néhány apró változtatással is sokat lehet tenni az egészségmegőrzésért.
A szívbetegségek világszerte vezető haláloknak számítanak, és az étrend jelentős szerepet játszik a kockázat növelésében vagy csökkentésében. Hazánkban minden második magyar küzd szív-érrendszeri megbetegedéssel, így égetően fontos visszaszorítani a kialakulásának a kockázatát. Egy friss tanulmány szerint a gyulladást kiváltó étrend növelheti a szívbetegségek biomarkereit, és a gyulladást kiváltó étrendek növelik a szívelégtelenség kockázatát. Bizonyos ételek, mint a finomított szénhidrátok, olajban sütött ételek, cukrozott üdítők, vörös hús, feldolgozott húsok, margarin és zsír, gyulladást okozhatnak, míg más ételek, mint paradicsom, olívaolaj, zöld leveles zöldségek, diófélék, olajos halak és gyümölcsök, gyulladáscsökkentő hatással vannak. Az étrend megváltoztatása jelentős hatással lehet az egészségünkre, különösen a mediterrán és a DASH-diéta, amelyek javítják a szív- és érrendszeri egészséget. Fontos az is, hogy lassú felszívódású szénhidrátot, esszenciális zsírokat és sovány fehérjéket fogyasszunk, míg kerüljük a feldolgozott élelmiszereket, hozzáadott cukrokat, nátriumot és egészségtelen zsírokat. Rendszeres fizikai aktivitás, stresszkezelés, pihentető alvás, alkoholfogyasztás csökkentése és dohányzás abbahagyása is hozzájárulhat az egészséghez, de az étrend és életmód megváltoztatását nem csak a szív, hanem az egész szervezet meghálálja. Magyarországon a halálozások 49%-át okozzák keringési rendszert.