A kép forrása: Femina.hu
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről sokat hallani, de nem mindegyik tiltólistás.
Egyre több figyelem irányul az ultrafeldolgozott élelmiszerek egészségügyi hatásaira. A szakértők szerint nem minden ilyen élelmiszer káros, sőt, egyesek csökkenthetik a szív-érrendszeri betegségek kockázatát. Mesterséges édesítővel és cukorral készült italok, valamint feldolgozott húskészítmények nagyobb kockázatot jelentenek, míg müzlifélék, joghurtok, tejalapú desszertek és bizonyos sós rágcsálnivalók alacsonyabb kockázattal bírnak. Cukros üdítők okozhatnak anyagcsere-problémákat, míg a feldolgozott húskészítmények magas só- és nitráttartalommal rendelkeznek, és karcinogén hatásúak. A szakértők szerint ezek az élelmiszerek károsíthatják a szív-érrendszert, növelhetik a vérnyomást, hozzájárulhatnak a gyulladáshoz, és negatív hatással lehetnek a koleszterinszintre.