Az agyunk legfontosabb tápanyagai

Az agyunk legfontosabb tápanyagai

A kiegyensúlyozott, vitaminokban és más értékes tápanyagokban gazdag étrend gondoskodhat agyunk egészségéről is.

Az elfogyasztott ételek táplálják az agyat és befolyásolják az agyműködést. A kiegyensúlyozott étrend segíthet az éles gondolkodás és a jól működő memória fenntartásában. Az MIND diéta és a mediterrán diéta előnyben részesíti a zöldségeket, gyümölcsöket, teljes kiőrlésű gabonákat, halat, baromfit, babot és olívaolajat. Az omega-3 zsírsavak fontosak az agy és szem egészségéhez, csökkentik a gyulladást, a kognitív hanyatlást, az Alzheimer-kór és demencia kockázatát. A D-vitaminnak fontos szerepe van az agyműködésben, hiánya demenciát, depressziót, autizmust és skizofréniát okozhat. A B-vitamin komplex játssza az agy egészségében alapvető szerepet, megvéd a memóriavesztéstől, a kognitív hanyatlástól és a neurodegeneratív betegségektől. A kreatin szintén segíthet az agyműködés javításában, enyhítheti a depresszió tüneteit, javíthatja a kognitív képességeket, valamint segíthet megvédeni az agy idegsejtjeit a károsodástól.

Tovább a cikkhez