A kép forrása: Blikk
A D-vitamin hiánya egyre gyakoribbá válik a fiatalok és az idősek körében is, mivel az emberek nagyrészt mozgásszegény életmódot folytatnak, és elhanyagolják a fontos tápanyagot a napi étrendjükben. A D-vitamin hiánya közérzetünk számos aspektusát befolyásolhatja, tekintve, hogy a tápanyag számos fontos funkcióban fontos szerepet játszik. Nagyon fontos tehát, hogy a téli hónapokban is odafigyeljünk a vitamin rendszeres bevitelére!
Az alacsony D-vitamin-szint befolyásolja a kalcium és a foszfor felszívódását, ami növelheti a csontokkal kapcsolatos problémák, például a csontritkulás kockázatát. Emellett izomfájdalmat és izomgyengeséget is okoz. A D-vitamin hiánya a depresszióval, a bipoláris zavarral és a skizofréniával is összefüggésbe hozható. Egyes tanulmányok már azt is kimutatták, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható az összes rákos megbetegedésekkel. A D-vitamin zsírban oldódó vitamin, és természetes módon jelen van bizonyos élelmiszerekben. A napfény is segíthet a D-vitamin bevitelében. Az öt módszer közül, amely segíti a napi D-vitamin-szint fenntartását, a szabadban töltött idő, a halak fogyasztása, a gomba, a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek, valamint a tejfogyasztás jelentik a legfontosabbakat.