A kép forrása: Blikk
A só különféle súlyos betegségek kifejlődésében is szerepet játszik. Közismert, hogy a túl sok só fogyasztása megemeli a vérnyomást, ami viszont szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Egy tanulmány – közegészségügyi üzenetként – ezt az összefüggést számszerűsítette világos és egyértelmű formában. Mindenkinek érdemes alaposan átgondolni a sóhoz való viszonyát.
A magyar és kínai étkezés legjellemzőbb közös vonása, hogy szeretnek sózni és sós ételeket fogyasztani. A magyarok napi sófogyasztása akár 14 gramm is lehet, míg Kínában az átlagos napi sófogyasztás akár 11-15 gramm közötti. A kutatások szerint a napi sófogyasztás csökkentése jelentősen hozzájárulhatna a szív- és érrendszeri betegségek számának csökkenéséhez. A kínai kormány kezdeményezte az Egészséges Kína 2030 kampányt, hogy 5 grammra szorítsa le a napi sófogyasztást. Az intézkedésnek rengeteg életet menthetne meg, és számos más egészségügyi előnnyel járhatna.