A kép forrása: Dívány
Kutatások szerint egyes ételek képesek lehetnek lelassítani a biológia öregedést, így fogyasztásuk hozzájárulhat a hosszabb élethez.
Japán a világ egyik kék zónájához tartozik, ahol hosszú életet élnek az emberek. A helyi ételek, mint a zöldségek, gyümölcsök, hínárfélék és fermentált szójabab (natto) szerepet játszhatnak az öregedés késleltetésében. A japán étrend segíthet lassítani az öregedést, ellentétben a nyugati táplálkozási szokásokkal. Friss, feldolgozatlan japán alapanyagok, mint a rizs, olajos halak és fermentált élelmiszerek, csökkenthetik a szívbetegségek vagy a stroke miatti korai halálozás kockázatát. Az olajos halak omega-3 zsírsavai jótékony hatással vannak az egészségre, míg a fermentált élelmiszerek támogatják a bélrendszer és anyagcsere egészségét. A japán ételek, mint a szója, tofu és miso, előnyösek lehetnek a menopauzás nők számára.