A kép forrása: Dívány
Vannak olyan zöldségek, amelyek nyáron fűtik a szervezetünket, és vizet vonnak el.
A zöldségek fontos részét képezik a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen nyáron. Fontos figyelnünk arra, hogy ne terheljük túl a gyomrunkat nehéz, hőtermelő zöldségekkel, és mértékkel fogyasszuk azokat, amelyek hozzájárulhatnak a dehidratációhoz. Bizonyos zöldségeket, mint például a burgonyát, sárgarépát és céklát, kevesebbet javasolt fogyasztani nyáron, helyettük inkább könnyebb alternatívákat, például nyári tököt, uborkát vagy leveles zöldségeket válasszunk. Hagymából és fokhagymából is mértékkel fogyasszunk, vagy válasszunk enyhébb alternatívákat, mint a metélőhagyma vagy póréhagyma. A leveles zöldek tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, de magas oxálsavat is tartalmazhatnak, ezért érdemes melléjük más zöldleveles zöldségeket fogyasztani. Figyelni kell a kaliforniai paprika, a keresztes virágú zöldségek és a fűszeres paprika fogyasztására is nyáron, helyettük könnyebben emészthető és hűsítőbb alternatívákat válasszunk. A gomba kis mértékben hőtermelő lehet, ezért mértékkel fogyasszuk, és helyette felhasználhatunk más nyári zöldségeket. A szeder egészségügyi előnyei szempontjából is fontos, és számos betegség megelőzésére is alkalmas.